Makadamové ořechy patří k nejzdravějším suchým skořápkovým plodům na světě. Kdo je navíc někdy ochutnal, zaručeně potvrdí, že jsou nejen prospěšné pro zdraví, ale navíc také skvěle chutnají. V dnešním článku vám prozradíme, proč byste se o tyto skvělé plody měli rozhodně zajímat víc.
Prospívá jim tropické podnebí
Na světě existuje celkem 7 druhů těchto ořechů, avšak pouze dva jsou jedlé. Tyto druhy, které se využívají ke konzumaci a dalšímu komerčnímu zpracování, nesou latinský název Macadamia integrifolia a Macadamia tetraphylla. Nejvíce se jim daří v tropech, které jsou také jejich domovem. Není proto žádným překvapením, že se pěstují a sklízejí v tropickém podnebí Indonésie, Austrálie, Keni, Novéhoho Zélandu, Brazílie či jižní Afriky.
Unikátní složení, které prospívá zdraví
Makamové ořechy se vyznačují tvrdou skořápkou, která je obalena zelenou dužinou či slupkou. Pod ní se skrývá typické bílé jádro, které v mnohém připomíná lískový ořech. Vyjímečné je však zejména jeho blahodárné složení. Obsahuje až 75 % tuků a asi 8 % cukrů. Právě tyto zdravé tuky pak blahodárně působí na snižování cholesterolu a podporují zdraví srdce a cév.
Kromě toho obsahují také skvělý poměr vitamínů A, bílkovin, thiaminu, riboflavinu, niacinu a folátů. Z minerálních látek pak železo, zinek, měď, vápník, fosfor, draslík nebo hořčík. Třešničkou na dortu je pak obsah tokoferolů a tokotrienolů, polyfenolů, aminokyselin či flavonů, které se postarají o antimikrobiální, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Skvělá chuť, která doladí řadu pokrmů
Makadamové ořechy jsou oceňované pro svou sladkou medovou chuť a také jemnou a křupavou strukturu. Skvěle se proto hodí samostatně jako nutričně vydatná svačinka nebo také jako součást salátů, orientálních slaných jídel a samozřejmě také mnoha skvělých dezertů.
Kombinace zdraví prospěšných látek a vynikající chuti z nich dělá vynikající součást každého racionálního jídelníčku. Vyzkoušejte je i vy.